Elementi dobro oblikovanega cilja

Piše: Stanko Lipič

goals-2691265

Izraziti ga morate v trdilni obliki. Možgani razumejo nikalne oblike le tako, da jih spremenijo v trdilne in v skladu z njimi potem tudi delujejo. »Da ne boste pomislili na belega zajčka. Ampak res ne smete misliti na belega zajčka«Tisto čemur se upirate – vztraja.

Morate biti aktivni in cilj mora biti v območju vašega nadzora. Cilji, ki temeljijo na dejanjih drugih niso dobro sestavljeni. Če boste čakali na dejanja drugih, boste obtičali na mestu.

Predstavljajte si cilj čim bolj natančno. Predstavljajte si ga v celoti. Opišite v mislih in zapišite kot odgovor na vprašanja: kdo, kaj, kje, kdaj in kako? Bolj, ko je zamisel vašega cilja popolna, bolj jo možgani lahko »preigravajo« in lažje zaznajo priložnosti, ko bi se dalo kaj doseči. Kako boste vedeli, da ste cilj dosegli, kaj boste videli, slišali, občutili (VAKOG)? Določite kdaj bi radi prišli do cilja.

Ali imate dovolj notranjih virov moči, da si določite cilj in vztrajate pri njem? Kaj potrebujete? Vztrajnost, motivacijo, pogum, vero… Ali vse to že imate? Če ne, kako bi lahko prišli do teh virov (sidranje – krog odličnosti, coaching – osebno svetovanje…). Viri so lahko notranji ali zunanji. Kako si zunanje lahko pridobite? V kolikor potrebujete zunanje vire si boste morda morali postaviti podcilj, da si le-te pridobite.

Cilj mora biti pravilnega obsega. Če je prevelik ga je potrebno razstaviti na več manjših, lažje dosegljivih ciljev. Lahko pa je tudi premajhen in vas ne bo zadosti motiviral.

Ekologija. Vprašajte kakšne bodo posledice uresničitve cilja za širše okolje, odnose, za vaše bližnje. Ali lahko morebiti pričakujete kake negativne stranske učinke? Na primer, če želite honorarno zaposlitev, koliko časa vam bo to vzelo, koliko bo prikrajšana vaša družina…

 

 

Želite napredovati še hitreje?
Naročite Priročnik za zmagovalce.

skills-1248059_1920

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Dobrodošli!

Prijavite se za prejemanje brezplačnih vsebin in obvestil o dogodkih.

Sending

©2020 AKADEMIJA ODLIČNOSTI all right reserved Center ANIMA

or

Log in with your credentials

Forgot your details?