KAJ JE HIPNOZA?

Piše: Stanko Lipič

 123

Vse prepogosto imajo ljudje napačno predstavo o hipnozi, ki je posledica senzacionalnih nastopov odrskih hipnotizerjev, katerim je skupen eden in edini cilj: pritegniti gledalca in ga zabavati. Le ti so si pri hipnozi izposodili tiste tehnike, ki so enostavne in hitro učinkujejo.
Med občinstvom že prej izberejo visoko hipnotične osebe, ki na hipnozo že prej privolijo in tako pri njih z lahkoto dosegajo določeno obnašanje, katerega cilj je, da nasmeje gledalca. V resnici hipnotizirane osebe ne moremo prisiliti, da deluje proti svoji volji.

Hipnoza bo učinkovita le, če se oseba, ki se nameni hipnotizirati, za to sama – prostovoljno in zavestno – odloči.

 

Hipnoza 

je naravni pojav, kjer vstopimo v t. i. alfa stanje, ki je spremenjeno stanje zavesti, podobno spanju in je povzročeno umetno s sugestijo.

⇨ je stanje nekje vmes med budnostjo in spanjem, v katerega vstopamo vsak dan tik preden zaspimo in tudi takoj za tem, ko se zbudimo.

⇨ “je velika prodajalna s pripomočki” (Milton Erickson) kjer uspešno pridobivamo novo vedenje, novo podobo, vse potrebne vire za razvoj lastne odličnosti, učinkovito spreminjanje negativnih vzorcev oz. prepričanj.

⇨ nam omogoča dostop do neskončnega števila možnosti, kot tudi vpogled v preteklost in v prejšnja življenja – regresija.

⇨ je globoko stanje sproščenosti in način poglabljanja v naše nezavedno kar nam omogoča dostop do informacij, ki jih zavestno ne moremo dobiti.

⇨ je učinkovito orodje pri coachingu.

 

Iz hipnotiziranega stanja lahko oseba izstopi kadar koli hoče. Med hipnozo lahko oseba tudi dobesedno zaspi, a se bo pozneje lahko tudi sama zbudila – isto kot po dobrem, krepčilnem spancu.
Hipnoza nam omogoči, da stopimo v stik z lastnim nezavednim, ki kot vemo obvladuje blizu 95% našega delovanja, odzivov, telesnih procesov. V tem delu so shranjena tudi naša prepričanja. Tako pozitivna, ki nas podpirajo, kot negativna, ki nas omejujejo.

Ravno stanje globoke sproščenosti (stanje alfa možganskega valovanja) nam omogoča, da učinkovito spreminjamo prepričanja, tiste vzorce, ki smo jih prejeli skozi odraščanje. Večina njih se je oblikovala do našega sedmega leta. V okviru teh programov, prepričanj, vzorcev delujemo skozi življenje in se odzivamo na zunanje okoliščine. Na nek način je ta proces avtomatiziran. Naše telo bi lahko primerjali s strojem, katerega vodi centralni računalnik (naši možgani). In kako delujemo, čutimo, mislimo, reagiramo… je seveda odvisno od “softwara”, ki ga imamo v svojih glavah.

Kot so vsi ti programi nastali, tako lahko nastanejo tudi novi programi. Da pa bi lahko shranili nove, moramo stare najprej pobrisati. In hipnoza je učinkovita metoda, da vse to počnemo.

Hipnoza je naravni pojav – v tem stanju smo dnevno vsaj dvakrat. Malo pred spanjem in tik za tem, ko se prebudimo. Tudi čez dan, ko se peljemo z avtomobilom in so naše misli drugje, tako, da včasih niti ne vemo, kako smo na cilj prispeli. Hipnotični smo kadar gledamo film in zraven jokamo, kljub temu, da na zavestni ravni vemo, da je vse zrežirano. V hipnotičnem stanju so danes dosti tudi otroci, ko igrajo igrice – odlična priložnost za starše, da jim nasidramo pozitivne vsebine skozi sugestije, ki jim damo…

 

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Dobrodošli!

Prijavite se za prejemanje brezplačnih vsebin in obvestil o dogodkih.

Sending

©2020 AKADEMIJA ODLIČNOSTI all right reserved Center ANIMA

or

Log in with your credentials

Forgot your details?